Find din kropstype – 1. del

 

Kropsformer. Læger snakker om æble- og pæreform. Popkulturen har i årtier vist os Marilyn Monroe med timeglasformen som den ypperligste kvindelige kropsform. Rigtig mange kvinder kan dog slet ikke se sig selv passe ind i en af disse 3 kropsformer. Det er selvfølgelig fordi der er mange flere. Nogen ville sige at der findes lige så mange kropsformer som der findes kvinder, men så bliver denne blogserie overordentlig lang og ganske ubrugelig som guide. Udover at det kan være svært at identificere sin kropsform, så kan det også være svært at se hvilke snit og designs der klæder ens krop; fremhæver det fantastiske og skjuler det mindre sjove.

 

Body Shape Bible

De britiske modeforfattere Trinny Woodall og Susannah Constantine, beskriver 12 kropstyper i deres bog Body Shape Bible. (Body Shape Bible, Trinny Woodall & Susannah Constantine, Borgen, 2008):

Søjle, slikkepind, kræmmerhus, vinglas, mursten, æble, vase, timeglas, cello, kegle, pære og klokke. Ikke alle disse betegnelser lyder lige flatterende, (skriver hende der fandt ud at hun er en såkaldt mursten) men de detaljerede beskrivelser og de gode råd opvejer det til fulde.

Bogen er vist udgået, men man kan være heldig at finde den i antikvariater eller på biblioteket. 

Rådene fra bogen har jeg for længst taget til mig, samtidig med at jeg selv er kommet frem til flere gode råd til, hvordan man klæder sig efter sin kropsform. Disse vejledninger og råd giver jeg nu videre til jer, med ønsket om at i finder jeres helt rigtige type, og lærer både at iklæde den endnu bedre og sætte mere pris på den.

Desuden vil jeg henvise til hvilke symønstre her på synu.dk der især egner sig til ens type. Disse vil være fremhævet med farve i afsnittene med forslag til den enkelte type.

So without further ado…

 

Timeglas, vase og cello

I dette første indlæg vil jeg gennemgå 3 typer: Timeglasset og dens nærmeste “slægtninge” vasen og celloen. De er i familie med hinanden pga følgende fælles træk: Brystmål og hoftemål er ret ens og taljen er markant mindre. Overordnet set kan man sige at der er tale om en X-form. Forskellen mellem dem er bl a proportionerne i selve taljen.

Kort sagt kan typerne beskrives med følgende træk:

 

Timeglas: Store bryster, smal talje, kort i livet, brede hofter, fyldige lår.

Find din kropstype 1. del timeglasPhoto by Uroš Jovičić on Unsplash

 

Cello: Brede skuldre, store bryster, kort i livet, brede hofter, bred bagdel, brede lår, slanke underben.

Find din kropstype 1. del celloPhoto by Dominik Scythe on Unsplash

 

Vase: Store bryster, let kurvet lang talje, hofter i samme mål som bryster, slanke lår og ben.

Find din kropstype 1. del kropstype vasePhoto by Annie Spratt on Unsplash

 

Timeglasset og celloen ligner til forveksling hinanden. Den store forskel er ofte at celloformen oftere ses på kvinder der generelt er plus size. Proportionelt ser man dog at hos celloen fremgår underbenene slankere end hos timeglasset. En anden forskel er hvor meget taljeområdet fylder lodret på kroppen. Er man kort i livet som celloen og timeglasset går man hurtigt ind og ud i taljen, hvorimod vasens talje er en blødere længere kurve.

 

Do’s and Don’ts

Hvis man kan identificere sig med en af disse typer, følger herunder tips til hvilke snit og designs der gør underværker, samt hvilke man bør smide i brændeovnen til vinter, eller i hvert fald give væk til en veninde med en helt anden kropstype. 

 

Timeglas

Do’s: “Sekretærlooket”, pencilnederdel, toppe og cardigans med dybere v-hals og detalje på skuldrene, enkeltradede jakker og frakker, i det hele taget figursyet.

Don’ts: Overskydende stof i form af bl a flagermusærmer og flæser, rullekrave, brede bælter i taljen, bukser med tydelige lommer i siden.

 

Cello

Do’s: Overdele med v-hals eller anden dyb udskæring, kjoler med halterneck, nederdele med lodrette syninger/læg, bukser med opslag forneden, enkeltradede jakker og frakker . 

Don’ts: Meget stramme jeans, bukser i blankt stof, rullekrave, miniskørt eller pencilnederdel. 

 

Vase

Do’s: “Sekretærlooket”, skjorte med lille pufærme, pencilnederdel med høj talje, jeans med lige ben, bukser med lommer ud mod/på hoften* og med plads til bredt bælte i linningen, enkeltradede jakker.

Don’ts: rullekrave, løse oversize kjoler, for meget stof i halsudskæringen som f eks flæser, kjoler eller nederdele med detaljer der “fylder”.

 

Opremsningen af disse do’s og don’ts kan lyde ret sort/hvidt, men de er ment som generelle retningslinier og tips der som regel virker for den enkelte kropstype. Selvfølgelig er der individuelle forskelle, og nogen gange befinder man sig bare fantastisk i et bestemt outfit, og så må teorier om kurver og proportioner pænt stille sig over i et hjørne og vente.

Ingen skal, med andre ord, diktere om du skal kyle din yndlingstrøje ud. Du regerer jo både over egen krop OG hvad den skal iklædes. <3 

 

Coming up…

I næste indlæg vil fokus være på typerne kræmmerhus, slikkepind og vinglas, som alle er kendetegnet ved at være bredest for oven, det man også kan betegne som “top-heavy”. Udover det vil jeg komme med nogle betragtninger omkring de kropsidealer der fylder i vores kultur, og hvordan de relaterer sig til ens søgen efter kropstype og hvordan man befinder sig godt med den.

 

<3 Pernille

0 Responses

 1. Tak for blok indlægget. Jeg har en hel anden krops type – jeg kalder den selv for ” ananas” – eller tøndeform. Jeg er temmelig bred over ryggen. Min talje er størrere en både bryst og hoftemål.
  Under bryst – 103 Bryst uden bh – 109 ( hvilket der gør at jeg har virkelig svært ved at finde en bh der sidder godt og passer) jeg ville egentlig gerne have en bh med fyld – idet jeg tænker at en størrer barm vil hjælpe lidt på at kropsformen kan synes lidt mere helstøbt. Min talje er 110 og der samme er mit hoftemål. Jeg har slanke ben. Jeg liger en der er højgravid. Jeg vil jo gerne skjule min mave lidt – men pga min mindre barm falder tøjet ikke pænt lide ned fra brystet – men viser min ” gravide ” mave. Jeg har snakket med mange med præcis der samme problem. Når jeg leder efter tøj eller mønstre til piger i store størrelser er det stort set altid til kvinder med en stor barm – der faktisk HAR en talje og en god bagdel – en X form. Tøj til kvinder som mig selv er stort set altid store tunikaer/ kjoler der gør at man bestemt ikke synes mindre – tvært imod. Hvis du har mulighed for også at medtage min kropstype vil jeg blive meget glad for nogle indput og ideer til hvordan kvinder som os kan klæ sig pænt. Mange gode hilsner fra Lone

  1. Tak for din kommentar Lone.

   Det du beskriver som ananas- eller tønde-form er faktisk det Body Shape Bible beskriver som æbleform. Altså, som du selv beskriver, en form hvor taljemålet er større end både bryst og hofter, samtidig med at benene er ret pæne og slanke. Du kan roligt se frem til de næste to blogindlæg, hvoraf det sidste vil udkomme lige i starten af januar, for det ene indlæg vil netop behandle æbleformen og give masser af gode råd til hvordan man kan omforme denne kropstype og fremhæve de gode sider.

   Din iagtagelse om tøj og mønstre til lidt større kvinder er ramt lige på kornet, idet standarten for mange producenter netop er at gå ud fra at større kvinder har en eller anden udgave af et ekstra kurvet timeglas. Sandheden er at nærmest alle 12 kropstyper der beskrives her på bloggen og i Body Shape Bible, er repræsenteret i både små, mellem og store kropsstørrelser. Altså er behovet helt klart mere nuanceret end det udvalg vi typisk står overfor.

   Mange venlige hilsner fra Pernille

 2. jeg er spændt på næste omgang , da jeg har fået fortalt jeg skulle være et kræmmerhus, tak for god læsning………
  VH Kirsten

 3. Hej Pernille

  Hvad er definitionen på om man har en kort eller lang talje?

  Man taler altid om man har en lang eller kort overkrop – men hvad er udslagsgivende for om man har det ene eller det andet?

  Mange hilsener
  Stine 🙂

  1. Hej Stine

   Det kan jo være svært at nærme sig en definition, for vi snakker selvfølgelig ikke om en definition hvor det er millimeter der adskiller en kort talje fra en lang talje.

   Et par pointer som kan gøre det nemmere at regne ud, er f eks at se på om det er underkroppen eller overkroppen der er længst. Ved at tegne en skillelinie ca 6-8 cm under navlen (der hvor mange almindelige trussers øverste kant sidder), kan man vurdere om overkrop eller underkrop er længst. Hvis overkroppen er længst, er det sandsynligt at man har en lang talje. En kort talje passer omvendt til en kortere overkrop.
   Man kan også se på afstanden mellem undersiden af brystpartiet og navlen, hvilket kan give en indikation.

   Det svære er, hvis man kun kigger på sig selv, og prøver at afgøre om det er en lang eller kort talje. Man kan nemt have brug for sammenligning, og der kunne man jo passende afholde en omgang rødvinshygge med nogle veninder, og sammen spotte lange og korte taljer på hinanden, samt de kropstyper man hver især passer ind i. 🙂 Hvis man altså har lyst. 🙂

   Det bliver også nemmere at spotte forskellen, hvis man sammenligner billederne i Body Shape Bible-bogen af de kvinder som er enten en pære, cello, timeglas eller vase. Så hvis du kan få fingrene i bogen på et tidspunkt, så kig i den.

   Endeligt skal det også nævnes, at det er muligt at være to kropstyper på een gang, hvis man passer lige godt ind i to typer. Hvis det er svært at vurdere om man har en lang eller kort talje, kan det altså godt være at man både er et timeglas og en vase.

   Mange hilsner
   Pernille 🙂

   1. Hej Pernille

    Tak for svaret – umidddelbart falder jeg ind under timeglasset med stor barm/hofte smallere talje – men hvad med brede skuldre – kan det hører med til et timeglas?

    Jeg har lange ben, men ret kraftige lår og lægge, hvorfor jeg generelt holder mig fra at vise ben.

    Så dit forslag til pencilshape nederdel – jeg har tit tænkt over om lige præcis kjoler/nederdele der går til knæet – fremhæver det ikke bare yderligere de brede lægge…?

    Når du skriver toppe/cardigans med detaljer ved skuldrene – hvorfor ønske at føre blikket til skuldrene? Jeg er helt med på V halsen til den store barm 🙂

    Jeg synes det er svært det her – så undskyld de mange spørgsmål 🙂

    Mange hilsener
    Stine 🙂

    1. Hej Stine 🙂

     Du skal endelig ikke undskylde dine spørgsmål, det er ikke det nemmeste at identificere sin kropstype, så det er kun fedt at vi får forskellige perspektiver og nuancer på banen. Så tak for dine spørgsmål! 🙂

     Brede skuldre kan sagtens passe ind i et timeglas, det vigtigste er at de overordnede kendetegn er der. Jeg er selv en mursten, men har dog en smule mere kurve i min talje end typen ellers bliver beskrevet som. Murstensformen er simpelthen der hvor jeg passer bedst ind, selvom det ikke er 100%.
     Måske er du faktisk en cello? Igen, det kan også være du er 2 typer på een gang. Det kan godt betale sig at prøve tipsene af for begge typer, og se hvad der får en til at se bedst ud.

     Pencilnederdele (mange andre nederdele) der slutter lige nøjagtig over knæet, eller lige midt i knæleddet er faktisk rigtig godt i forhold til at fremhæve det slanke og de gode kurver. Det er nemlig sådan at vores øjne lægger mærke til de overgange man kan se på en figur. Hvis du f eks har en mørk nederdel på, der slutter ved knæet, hvorefter man kan se dine lyse ben, så vil øjet naturligt lægge mærke til den pludselige overgang mellem farver. Hvis den overgang sidder det slankeste sted, som f eks knæleddet, så vil hjernen opfatte det slanke, frem for resten. Omvendt, hvis en nederdel eller kjole slutter på det kraftigste sted på læggen, så vil hjernen opfatte det bredeste, kraftigste punkt.
     Det betyder så også at hjernen ikke lægger særlig meget mærke til overgangen, hvis man har f eks en sort nederdel på sammen med sorte nylonstrømper.

     Detaljerne ved skuldrene er ikke det allervigtigste trick. Men det åbner brystområdet op, og gør det mere harmonisk, fordi man ser på et større område end bare brystområdet, som kan være meget dominerende på typer som timeglasset.
     Det vigtigste er helt klart mere åbne udskæringer, bl a v-hals som du nævner.

     Vh Pernille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.