Kys dem nu, de satans fejl

motivation selvudvikling mental mindset fejl

Tøver du med at kaste dig ud i større projekter, hvor du skal lære noget nyt og svært, for at komme i mål? Du har måske et projekt i tankerne, som ligger og venter på dig, men et bestemt element virker som en stor mundfuld, som du ikke helt er klar til at gabe over. Måske er der tale om en gammel ærkefjende som altid har voldt dig besvær. Et punkt som plejer at drive en til vanvid, og derfor holder man sig væk.

udfordringer fejl mindsetPhoto by Tim Gouw from Pexels

Jeg kender i hvert fald selv til fænomenet, både inden for syning og konstruktion, men også i andre kreative henseender…

Udfordret af chokolade

 

 

udfordringer fejl mindsetPhoto by NordWood Themes on Unsplash

Engang i starten af 2017 begyndte jeg at blive mere og mere nysgerrig på at lære at temperere chokolade. Du ved, den disciplin i det søde køkken, som får bagedystdeltagere på tv og andet godtfolk til at bande og svovle henover et vandbad der skal bringe noget smeltet chokolade til nogle ret præcise temperaturer, hvorefter de mere eller mindre desperate banker plastikforme ned i en bordplade som gjalt det livet.

Jeg tog mig endelig sammen til at føre projektet ud i livet hen mod slutningen af året.

Jeg købte redskaber og ingredienser på nettet i stor stil (har jeg ret i, at shoppingdelen af projekter sjældent er den del der volder besvær? 😉 ), og begyndte at researche metoder, guides og forklaringer.

Det gik op for mig at måske var et endnu sværere håndværk end jeg havde troet. Samtidig blev jeg noget forvirret, da det viste sig at guides på forskellige hjemmesider, til en vis grad, var ret uenige om fremgangsmetoder, mængder og temperaturer.

Trial and error

Jeg blev kortvarigt grebet af en tøven. Hvor skulle jeg starte henne, når det ikke var så ligetil, og forvirringen kun var blevet større?

“Fra en ende af”, kom jeg frem til. Og tilføjede: “Det kan vel ikke gå værre end galt.”

Det gik skam også galt. Efter nogle forsøg begyndte det at gå godt. Rigtig godt! Og så gik det galt igen.

udfordringer fejl mindsetPhoto by Nathan Dumlao on Unsplash

Herunder følger en form for logbog, hvor jeg har noteret mine pludselige verbale udbrud ved hvert forsøg på chokoladetemperering:

1. gang: Øh…nå. Det skal vist ikke klumpe sådan.

2. gang: Jeg tvivler stadigvæk stærkt på, at det skal klumpe sådan.

3. gang: Chokolade hældt i form. Vil på ingen måde ud igen.

4. gang: Kom nuuuuuuu….

5. gang: Argh, hvordan kan temperaturen stige så hurtigt? Så skyd mig dog!

6. gang: YEEEAAAAHHH! Tempereret chokolade, I am your master! YES!!! I did it!

7. gang: HvorFOR skulle jeg også til at afprøve hvid chokolade?!?!

8. gang: Argh, det er al for tyndt!

9. gang: Rend mig! …Hov, vent…JAAA!!

10. gang: Wuhuu!

11. gang: Nå nej, de skal jo vendes på hovedet! Total begynderfejl!

12. gang: Yes! Yes! Yes!

13. gang: Shit! Shit! Shit!

14. gang: Øh…måske?!…Yes! Thank you!

Disse notater viser, udover at jeg bander når jeg går i køkkenet, at læringsprocesser som denne, ikke er lineære. Når man bevæger sig ud på nyt territorium, ud i større projekter, så vil man uværgerligt begå fejl. Mange fejl. Nogen gange begår man også fejl efter man har gjort det rigtigt.

Kys dem nu, de satans fejl

udfordringer fejl mindsetPhoto by Erik Odiin on Unsplash

Det er ikke sjovt at lave fejl. Det er ikke sjovt at stå med chokolade der klumper, en strikkeopskrift der minder om en kode der er kommet ud af en enigmamaskine, eller en stikning på en lynlås der skal sprættes op for 5. gang.

Men vi skal lære at elske fejl. Vi skal lære at sætte pris på dem, for de lærer os alt det vigtige. Du har sikkert lagt mærke til, at den største fejl du har lavet i et stykke arbejde, dén glemmer du aldrig. Og fordi du husker den, er du senere blevet god til netop den del, fordi du er bevidst om det.

Derfor skal vi turde at lave fejl. Masser af dem.

Så når du sidder med en svær udfordring, så hold ud! Gennembruddet venter rundt om hjørnet. Tag din stædighed i hånden og forsøg igen og igen, indtil du fra køkkenet, skrivebordet eller syværelset kan udbryde et “Eureka!”

udfordringer fejl mindset

Kom endelig med dine tanker i kommentarfeltet.

<3 Pernille

2 Responses

  1. Hvor har du ret. Har jeg lavet en fejl med syning, går der længere tid med sypause, inden jeg starter op igen. Jeg er dog blevet ret god med tiden til at få tingene gjort færdig. Jeg synes også jeg kører i de samme modeller, når jeg endelig har fået rettet mønsteret og modellen til så jeg er tilfreds. Min udfordring i denne her uge er at klippe stof ( billig rest) til en overgangsfrakke. Jeg har prøvet modellen hos lokal Sydamerika og hun lod mig tegne mønsteret af. Nu skal det prøves. Jeg glæder mig til onsdag kl 17. Hilsen Annie

    1. Hej! Fedt at høre at budskabet vækker genklang. Jeg tror vi er mange i den samme båd. Hvor godt at høre at du kaster dig ud i et nyt spændende projekt. Pøj pøj og god arbejdslyst.
      Vi ses onsdag!
      VH Pernille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.