Hvorfor får nogen farver og nuancer os til at se strålende og sunde ud? Hvorfor får andre os til at se ud som om vi burde putte os under dynen i et par dage?
Elsker du rød, men hverken klar rød eller tomatrød klæder dig?
Nogle farver ligner vi noget der er løgn i, mens andre nuancer får os til at stråle og det ligner at vi altid får vores skønhedssøvn.
Det kan være svært at finde de rigtige nuancer blandt flere tusinde i regnbuen, og det gør at mange af os går i hvidt, sort og gråt tøj altid.
Farver er en reel og omfattende videnskab. Indlægget her kommer ikke til at handle om forklaringer på lys og bølgelængder, men derimod nogle tips til, hvordan du finder frem til de farver der klæder dig fantastisk godt og forklaringer på hvorfor det er tilfældet.
Kold eller varm undertone
Inden vi ser på hvilke specifikke farver og nuancer der klæder dig, skal vi først have styr på begreberne kold og varm.
Alle farver, bortset fra kulsort og kridhvid (som teknisk set faktisk slet ikke er farver), har enten kolde eller varme undertoner, og i meget sjældne tilfælde er de neutrale.
Det samme gælder for din hudfarve. Din hud har enten en kold eller varm undertone, uanset om du er lys eller mørk i huden.
Sådan finder du din undertone
Når du nu skal til at kigge på dig selv for at afgøre hvilken undertone du har, så er det vigtigt at gøre det i naturligt dagslys, men uden at solen skinner direkte på dig. Elektrisk lys kan have alle mulige farvetemperaturer, som ikke giver et sandfærdigt billede af farver, herunder din huds undertone.
Du har en kold undertone hvis:
-Sølvsmykker klæder dig meget bedre end guldsmykker. Prøv at holde smykker med hver metalfarve op mod din hals, og se hvilken der får dig til at stråle, og falder naturligt sammen med hudtonen.
-Rødmen i dine kinder er mere pink end ferskenfarvet.
-Tydelige blodårer lige under huden på arme og bryst træder frem med en blå/lilla farve.
-Tag et almindeligt stykke hvidt papir og hold det op mod din hals. Når du sammenligner med den hvide neutrale nuance, skal huden træde pink/lyserødt frem.
Du har en varm undertone hvis:
-Guldsmykker klæder dig meget bedre end sølvsmykker. Prøv at holde smykker med hver metalfarve op mod din hals, og se hvilken der får dig til at stråle, og falder naturligt sammen med hudtonen.
-Rødmen i dine kinder er mere ferskenfarvet end pink.
-Tydelige blodårer lige under huden på arme og bryst træder frem med en grøn/olivengrøn farve
-Tag et almindeligt stykke hvidt papir og hold det op mod din hals. Når du sammenligner med den hvide neutrale nuance, skal huden træde gul frem.
Neutral:
Hvis du ikke hælder mod hverken kold eller varm ifølge disse tests, så har du måske en neutral undertone i huden. Det betyder i teorien at du kan gå med mange flere farver end folk der enten er kolde eller varme.
I videoen herunder fortæller designeren Justine Leconte også om kolde og varme undertoner. Så kan du få forklaringerne visuelt og se eksempler.
Nu ved du forhåbentlig hvilken undertone din hud har, og nu er du bedre rustet til at finde de farver der klæder dig.
Varm som efteråret
I dette første ud af tre blogindlæg ser vi på kategorien varm. Det er her vi finder det vi kender som efterårsfarver. Alle de farver naturen springer ud i, når bladene et efter et begynder at slippe taget på træerne og blæsten river resten med sig. Tomatrød, olivengrøn, tobaksbrun, sennepsgul, og varme vinrøde nuancer. Nogle nuancer af grøn med en smule blå i, går også an.
Nogle klassiske eksempler på den varme farvepalet ses her:
Alle disse farver vil i manges øjne synes at være nuancer der lader til at være lidt “grumsede”. Det er en anden måde at genkende dem på.
Varm er den kategori som er nemmest at finde ud af om man tilhører eller ej. Hvis man ifører sig sennepsgul eller olivengrøn og ligner en der mest af alt trænger til at sove, så er det ikke der man hører hjemme.
Hvis man tilhører kategorien varm, vil der også være farver og nuancer der ikke klæder en. Dette gælder f eks sort og grå, som virkelig kan få den varme type til at se syg og bleg ud. Farver med meget blå i sig gør stort set det samme, derfor er det tætteste på en blå nuance blandt de gode nuancer, en søgrøn, som vist i nederste venstre hjørne af paletten, som kun indeholder en anelse blå. Både stærk pink og lys pink klæder heller ikke varm.
Er denne farve…
Kold eller varm?
Når man står med en trøje, en metervarer eller andet i en bestemt nuance og ikke med det samme kan se om den er kold eller varm, er der et trick som bør kunne afgøre det til enhver tid, selvom der er grænsetilfælde som kan være utroligt svære at fastslå. I få tilfælde vil man stå med en nuance som er neutral.
I det klassiske farvehjul herunder har vi de tre primære farver inde i midten: Blå, gul og rød. Den primære blå er absolut kold i sin undertone.
Rundt om de primære har vi de tre sekundære farver: Grøn, lilla og orange. Orange ligger lige akkurat modsat af blå og er absolut varm i sin undertone.
Når du prøver at finde ud af om en nuance har en varm eller kold undertone, så skal du sammenligne den med primær blå og sekundær orange. Ser den ud til at være “mest i familie” med blå er den kold, med orange er den varm.
Helt lavpraktisk kan du evt have to stykker farvet papir i din pung med disse to farver, så du kan finde dem frem og holde dem direkte mod den nuance du vil bestemme undertonen på.
Coming up…
I næste indlæg vil fokus være på paletten med klare, stærke og kolde nuancer.
Kom videre til 2. indlæg lige her:
https://synu.dk/find-dine-farver-2-del/
Kom endelig med dine kommentarer og spørgsmål om alle regnbuens farver.
<3 Pernille