Hvis man er nået dertil, at have syet en smule fra færdige mønstre, og er begyndt at drømme om at sætte sit eget præg på det tøj man syer – så er det tid til at lære at konstruere (og/eller rette mønstre til).
I dette blog indlæg vil jeg gerne vise dig hvordan du kan konstruere en bluse grundform, ud fra dine egne mål. Ud fra denne model, kan du sy simple t-shirts og bluser, der passer til din krop.
Du kommer til at lære, hvordan du laver selve grundformen – og jeg viser det i illustrationer. 🙂
Hvis du har lyst til at gå mere i dybden med konstruktion – og syning, iøvrigt, vil jeg anbefale dig at se på Sy Nus medlemskab All Inclusive, hvor du kan lære at konstruere meget mere udfra denne grundform, samt at konstruere både kjole- bukse- og nederdelsgrundform, hvorefter du faktisk kan gå i gang med at konstruere alverdens beklædning. Desuden lærer du at sy det hele med de rigtige syteknikker, så det alt sammen bliver skræddersyet lækkert og præcist. Af dig.
Inden vi kan konstruere noget, der skal laves ud fra vores egne mål, er vi selvfølgelig nødt til at måle os selv. 🙂
Du kan printe et målskema her, eller blot skrive dem ned på et blankt stykke papir.
Måltagning
Ud fra tegningen, kan du se hvilke mål, der skal tages.
Målene er som følger:
- Brystvidde – der hvor du er bredest over brystet.
- Taljevidde – der hvor du er smallest om taljen.
- Hoftevidde – der hvor du er bredest om hoften.
- Halsvidde (Nakkevidde) – rundt om din hals.
4a. (1/2)Nakkebredde: (udregnes: (1/10 af 1/2 brystvidde) + 2 cm) - Ryghøjde – højden fra dit nakkepunkt til armhule-højde.
- Ryglængde – højden fra dit nakkepunkt til taljen.
- Hoftedybde – højden fra din talje til din hofte.
- Hele skulderbredde – fra dit nakkepunkt til yderpunktet af din skulder.
8a. Skulderbredde: (udregnes: Hele skulderbredde ÷ nakkebredde) - Ærmelængde – fra yderpunktet af din skulder til håndledet – OBS – din arm skal være bøjet ca 80-90 grader, og målebåndet skal rundt om albuen.
- Håndledsvidde – det smalleste sted ved dit håndled.
10a. Håndledsvidde over hånden – måles over hånden. I tilfælde af at der skal syes i fast stof, og hånden skal kunne komme igennem. - Brysthøjde – fra det øverste sted på din skulder til spidsen på brystet.
Konstruktion af Blusegrundformen
Måden vi konstruerer på, er at vi laver en kasse, vi kan være i til at begynde med. Derefter begynder vi at rette den til, så den begynder at forme sig efter vores mål rundt omkring på kroppen.
Den nedenstående konstruktion er baseret på standardmålene af en størrelse 42, som er:
- Overvidde (brystvidde + 8 cm bevægelsestillæg): 104 cm
- Taljevidde: 78 cm (86 cm inkl. tillæg)
- Hoftevidde: 102 cm (110 cm inkl. tillæg)
- Hel-længde (ryglængde + hoftedybde): 61,5 cm
- Ærmelængde (nakkebredde + skulderbredde + målt ærmelængde): 79,4 cm
- Ærmegabsdybde (ryghøjde + 2 cm): 22 cm
- Ryglængde: 41,3 cm
- Håndledsvidde (over hånden): 24 cm
- Nakkebredde ((1/10 af 1/2 brystvidde) + 2 cm): 6,8 cm
- Brysthøjde: 28,2 cm
Konstruktion af Blusegrundformen – Tegning 1
Ved konstruktion af enkelt snit grundmodellen tegnes for- og bagstykke oven på hinanden, så de er ens, set bort fra hals- og nakkerundingen.
Optegning:
Start med at lave en god lang lodret linje på venstre side af papiret.
Afsæt derefter følgende punkter:
0-1: 2 cm
1-2: Ærmegabsdybde (her 22 cm)
1-3: Ryglængde (her 41,3 cm)
1-4: Hel-længde (her 61,6 cm)
Tegn nu vandrette linjer ud fra
- punkt 0 (den skal være god lang – ærmet skabes ud fra denne linje)
- punkt 2 (overvidde linje)
- punkt 3 (talje linje)
- og punkt 4 (hofte linje)
Afsæt nu følgende punkter:
2-5: 1/4 Overvidde (her 26 cm)
0-8: Ærmelængde (her 79,4 cm)
Fra punkt 8 tegnes en lodret streg ned.
8-9: 1/2 Håndledsvidde (her 12 cm)
Udfra punkt 5 tegnes en lodret streg, der går op til den øverste streg og ned til hofte linjen. Punkt 6 (talje) og punkt 7 (hofte) dannes.
Forbind nu punkt 5 og punkt 9 med en streg.
0-10: Nakkebredde (her: 6, 8cm)
1-11: Nakkebredde (her 6,8 cm)
Tegn nu nakkerundingen (bagstykke) ved at forbinde punkt 1 med punkt 10 med en let buet linje. Ved punkt 1 skal stregen være vinkelret på den lodrette linje – ellers bliver den færdige nakkerunding til en spids.
Tegn ligeledes halsrundingen (forstykket) ved at forbinde punkt 11 med punkt 10 med en let buet linje. Ved punkt 11 skal stregen være vinkelret på den lodrette linje – ellers bliver den færdige halsrunding til en spids.
Så er den kasse som du kan være i, klar til at blive modelleret.
Tegn en hjælpelinje fra punkt 5-10. Mål nu vinkelret fra punkt 5 ud fra hjælpelinjen 6 cm op, og afsæt et punkt. Tegn endnu en hjælpelinje fra punkt 10 og igennem det punkt du lige har sat.
Det, der ligger imellem de to hjælpelinjer skal nu knibes væk. På den måde får vi en naturlig skulder-skråning, og vi får mindre overflødigt stof under armen.
Konstruktion af Blusegrundformen – Tegning 2
På tegning 1, er der en lille saks, der indikere, at du skal klippe den stiplede linje.
Det gør vi så, men kun op til punkt 10. Klip så fra toppen af papiret ned til punkt 10.
Du kan nu knibe ærmedelen under den anden del, ved at bruge punkt 10 som hængsel.
Så har vi fået den mere naturlige skulderskråning, og fjernet det overflødige under armen. 🙂
Konstruktion af Blusegrundformen – Tegning 3
Nu kan vi tegne en ny hjælpe linje fra punkt 5-9.
Hvis din talje er smallere end din overvidde, kan du gøre taljen smallere ved at trække lidt fra ved talje linjen. Max 3 cm på den kvarte model (det vil sige max 12 cm i alt). På tegningen ovenover, er der trukket 3 cm, således at den nye taljevidde er 92 cm.
Taljevidden på en standard størrelse 42 er 78 cm. Med bevægelsestillæg vil det være 86 cm. Så i dette tilfælde har grundformen yderligere 6 cm tillæg ved taljen. Hvis det er ønsket, at taljen skulle være smallere endnu, vil resten skulle fjernes ved indsnit. Ellers bliver sidensømmen let for kantet.
Hvis din hoftevidde er større end din overvidde, så forlæng hofte linjen ud til højre, og mål din kvarte hoftevidde ud fra punkt 4 af. Afsæt det nye punkt.
Det kan også ske, at din hoftevidde er mindre end din overvidde, og så vil punktet falde inden for kassen – og det er også ok. Vi vil gerne lave en grundform, der passer til os. 🙂
Du kan nu tegne en hjælpe linje fra punkt 5 ned til dit nye talje punkt. Og fra dit nye talje punkt ned til dit nye hoftepunkt.
Forlæng nu den lodrette streg lidt længere ned fra punkt 4, og afsæt et punkt 1 cm under punkt 4.
Tegn nu en ny bund fra det nye punkt, under punkt 4, hen til dit nye hoftepunkt. Den skal være let buet. Vær opmærksom på at den skal være vinkelret på den lodrette streg ved punkt 4. Ligeledes hvor stregerne mødes ved dit nye hoftepunkt.
Så er selve blusegrundformen færdig. Sådan!
Næste skridt er så at begynde at konstruere modeller ud fra den. Du kan vælge hvordan ærmerne skal sidde, hvilken halsudskæring du vil have, hvor lang den skal være, overskæringer, detaljer og meget meget mere.
En variation du kan starte med at konstruere, er en simpel bluse som i blogindlægget i linket herunder:
Lav en simpel bluse ud fra din blusegrundform
Hvis du allerede er klar til at lære meget mere om konstruktion, i form af lignende illustrationer, men også at hav af videoer, billedeguides plus PDF-filer med al informationen på, så kig forbi:
Med adgang til All Inclusive kan du finde undervisning i at lave utallige variationer over blusegrundformen, alt sammen med video- eller billedevejledninger der er nemme at gå til.
Hvis ikke du er helt klar til at konstruere, så giver All Inclusive også adgang til en masse undervisning i syteknikker, samt alle symønstre – de bliver simpelthen tilgængelige til fri afbenyttelse for medlemmer. Så kan du finde et symønster i kataloget, og hente det med det samme som pdf-fil – og det er dit for evigt.
<3 Parnuuna
9 Responses
Jeg prøvede at tage 3 Cm fra i taljen men så kunne den ikke nå om min mave. Så dem lagde jeg til igen. Er det ok eller skal jeg gøre noget andet
Det er helt fint, hvis ikke du tager cm fra i taljen. Det er bare MAX 3 cm. 🙂 Så du kan sagtens lade det være som det er. 🙂
Hvis du ikke tager noget fra, men senere synes, der fx er for meget “stof” på bagstykket eller foran, så kan du sagtens lave lidt indsnit. Det handler også lidt om at kigge på sin egen form (evt. i spejlet), og se efter, hvor man går ind og ud henne. Men der er mere om dette senere. 🙂
Håber det er svar nok – ellers så skriver du bare igen. 🙂
Jeg har altid problemer med, at ærmegabsbuen går for langt ud mod armen. Det føles generende. Er godt klar over at jeg ikke bare kan ændre buen i ærmegabet uden også at ændre på ærmekuplen, men hvor meget der skal lægges til ærmet er jeg i tvivl om. Har du et godt råd
Når jeg ændrer i ærmegabet, ændrer jeg som regel i ærnekuplen, ved at hæve eller sænke kuplen lidt.
Jeg gør det lidt ad gangen (0,3-1 cm alt efter hvor stor en forskel der er). Ellers følger jeg bare stort set den originale ærmekuppels form.
Så det er sådan lidt more arbejde, indtil man er tilfreds. 😊 Jeg håber det hjælper.
Det interesserer mig meget.
Det er jeg glad for at høre. 😊
Hej og tak for gode videoer!
I denne grundform er der ikke indsnit, men da du konstruerede den søde sommer top med pufærmer, gik du ud fra grundform med indsnit – hvordan udformer man den?
Hej! Tak, jeg er glad for at du kan lide videoerne. 🙂
Jeg er ikke sikker på at jeg forstår dit spørgsmål. Mener du hvordan man tilføjer indsnit til en grundform hvor der ikke i forvejen er tegnet indsnit?
Mvh Pernille fra Sy Nu
Hej, undskyld uklarheden og tak for respons.
Har dog fundet instruktionen mht grundform med indsnit, så det er ikke aktuelt alligevel 🤗.
Mvh Louise