Når vi gerne vil sy køber vi som regel symønstre. Det er i hvert fald den letteste måde at komme omkring det på. Her er der, ligesom stof, nogle ting man lige skal have i tankerne, når man køber og bruger mønstre.

Trådretninger, sømrum og samlemærker

Der er nogle elementer, du skal være opmærksom på, når du bruger et symønster. Det er trådretningen, som der som regel er indikeret ved en streg med en pil på. Denne skal ligge parallelt med ægkanten, når du lægger mønstret på stoffet. Det kan også være midt for eller midt bag linjen, som skal ligge til fold på stoffet. Så er der samlemærker, du skal være opmærksom på. Disse gør det mange gange lettere at sy stykkerne sammen, når de er klippet ud, hvis du har husket at markere dem. Til sidst er der sømrum. I de fleste europæiske symønstre er der ikke inkluderet sømrum med i symønstrene, så dem skal man selv tegne på. Du kan vælge at tegne dem på papiret, eller på stoffet.

Tjek dine mål – så kan du rette lidt i mønstret

Herover kan du se, hvordan du kan tage de enkleste mål til når du skal tilrette et købt symønster. Start med at binde en snor eller et stykke garn rundt om din talje. Så har du et referencepunkt. Mål, der skal tages er: Brystvidde, taljevidde, hoftevidde og ryglængde.

Størrelse – hvis jeg er flere størrelser

Når du har taget din mål – og hvis du finder ud af, at du ikke kun er én størrelse. Så kan man rette et symønster til. Du må nemlig gerne springe en smule fra størrelse til størrelse ved sidesømmen. Du skal bare være opmærksom på at for- og bagstykke passer sammen, når du er færdig.

Taljens højde tilretning

Det er heller ikke altid at taljen på et købt mønster sidder dér, hvor din talje sidder. Så den kan også rettes til. Der tager du din målte ryglængde, og ser om det passer med dit symønsters ryglængde. Dvs. fra “toppen” af mønstret og lodret ned til taljen. Hvis ikke det passer, kan du rette det enten opad eller nedad. Så mønstret i sidste ende kommer til at sidde helt rigtigt.

AFVENTER AFVIKLING – Kig forbi gruppen “Love Your Craft” på facebook, for inspiration. Betaling er lukket ned hos Sy Nu.

>

Pin It on Pinterest